tisdag 9 november 2010

Macroner

Jag har bakat Macroner, vilket verkade sjukt svårt, men jag måste ha talang för det var inte alls så himla lurigt...
Tre kvällar i rad gjorde jag tre satser.
Hallon, lakrits och pistage.
Jag beställde pistageessens, lakritsessens och svart karamelfärg från Borgeby kryddgård. Gick hur smidigt som helst.
Nåväl, jag använde mig av Mia Örns recept för själva kakorna för dom visade i gram hur mycket det skulle vara och det stod det att de skulle man vara noga med om man ville uppnå ett perfekt resultat.
För att göra krämen däremot använde jag mig av Leilas recept, då hon hade flera olika varianter på smaker.
Första satsen (hallon) blev över förväntan. Jag lyckades få till den karaktäristiska kjolen på kakorna. Använde fel sorts plastpåse när jag skulle spritsa kakorna men dom smakade helt ok men var inga vackra skapelser precis.
Andra satsen (lakrits) blev ganska fina, jag mixade mandeln lite med stavmixern för att slippa få så skrovlig yta på dom och det fungerade bra. Svårt att få rätt storlek på dom bara.
Tredje satsen (pistage) är den jag är mest nöjd utseendemässigt, även om jag tycker att lakritsen smakade bättre.
Jag gräddade så många som möjligt på silpat (en slags bakplåtspapper man använder flera gånger) sen när det inte fick plats fler gräddade jag de andra på vanligt papper, och skillnaden blev faktiskt stor.


Här följer lite bilder:
DSC_0075
Vispa 3 äggvitor (90 g) och häll i 2 msk socker eftersom...

DSC_0080
Sikta i 110 g mandelmjöl (finmald mandel) och 170 g florsocker och karamellfärg.

DSC_0086
Blandablanda, man behöver inte va så försiktig.

DSC_0089
Spritsa ut på silipat. Jag använde en vanlig plastpåse som jag klippte av hörnet på. Se bara till att påsen inte är av en modell med veck i botten. Ni fattar om ni ser en sån..
Så ska kakorna vila typ en halvtimme å sen gräddas längst ner i ugnen på 125 grader i ca 20 min.

Smörkräm.
Dehär va ungefär den goaste smörkrämen jag ätit:
100 g smör
1,5 dl florsocker
2 tsk sambucca
2-3 droppar turkisk pepparessens
svart karamellfärg
DSC_0093

Såhär blev dom mina små bebisar:
DSC_0186


Som ni ser är pistagekakorna finast. Hallonkakorna hade för grovt mandelspån i sig, men det var ju inte lätt å veta i förhand. Men det var lätt åtgärdat i alla fall.
Smaker jag vill göra i framtiden: Citron och mint.
Men nu klarar jag mig från dessa kakor ett tag tror jag :)
Hör av er om ni får för er att baka dom och berätta gärna hur de gick för er!

4 kommentarer:

Karro sa...

Du är så duktig Lina! :D

Rebecca sa...

Faaaan vad du är grym. Jag har velat prova att baka sånna här länge nu men har ingen lust att starta projektet i mitt lilla kök.
Hoppas du kan lära mig nån gång.

moster sa...

bju´farmor på en!

Linn sa...

Ser jättemumsiga ut! Ska definitivt prova, någon gång i framtiden ;)